Παράγοντες κινδύνου συμβαμάτων σχετιζόμενων με τον αναπνευστήρα σε ασθενείς υπό μηχανικό αερισμό σε ΜΕΘ

Συγγραφείς

  • Ευμορφία Ανδρέου Νοσηλεύτρια ΠΕ, MSc, PhD(C), Γ.Ν. Νίκαιας - Πειραιά «Άγιος Παντελεήμων»
  • Ελένη Αποστολοπούλου Ομότιμη Καθηγήτρια, Τμήμα Νοσηλευτικής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
  • Βασιλική Μπενέτου Καθηγήτρια, Τμήμα Ιατρικής Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
  • Πέτρος Γαλάνης Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Νοσηλευτικής Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
  • Αλκμένα Καφάζη Νοσηλεύτρια ΠΕ, MSc, PhD(C), Ευρωκλινική Αθηνών
  • Ιωάννα Παυλοπούλου Καθηγήτρια, Τμήμα Νοσηλευτικής Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Λέξεις-κλειδιά:

Συμβάματα σχετιζόμενα με τον αναπνευστήρα, παράγοντες κινδύνου, επεμβατικός μηχανικός αερισμός

Περίληψη

Εισαγωγή: Πρόσφατα το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (Centers for Disease Control and Prevention - CDC), διεύρυνε τους σκοπούς της επιτήρησης από την Πνευμονία που σχετίζεται με τον Αναπνευστήρα (Ventilator Associated Pneumonia - VAP) στα Συμβάματα που σχετίζονται με τον Αναπνευστήρα (Ventilator Associated Events – VAE). Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα VAE αποτελούν μια ευρύτερη οντότητα από τη VAP και ότι είναι συχνότερα από αυτή αλλά και δεδομένης της συσχέτισης των VAE με δυσμενείς εκβάσεις, θεωρείται επιτακτική η διερεύνηση των παραγόντων κινδύνου, προκειμένου να αναπτυχθούν κατάλληλες στρατηγικές πρόληψης.

Σκοπός: Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν η διερεύνηση πιθανών παραγόντων κινδύνου για εμφάνιση VAE.

Υλικό και Μέθοδος: Διεξήχθη μία προοπτική μελέτη «ασθενών-μαρτύρων» σε 4 ΜΕΘ του λεκανοπεδίου από 1/1/2018 έως 1/1/2020. Κατά το διάστημα αυτό, 500 ασθενείς ηλικίας ≥ 18 ετών βρίσκονταν υπό επεμβατικό μηχανικό αερισμό για ≥ 4 ημέρες, 207 εκ των οποίων εμφάνισαν VAE. Μεταξύ των ασθενών με VAE 163 εξομοιώθηκαν επιτυχώς με 163 «μάρτυρες» χωρίς VAE ως προς την ηλικία (± 5 έτη), το φύλο, το Charlson Score (± 2 βαθμοί), το νοσοκομείο και τη διάρκεια μηχανικής αναπνοής πριν την εμφάνιση VAE στους «ασθενείς». Για τη διάγνωση των VAE χρησιμοποιήθηκαν προτυπωμένοι ορισμοί του CDC όπως αυτοί δημοσιεύτηκαν το 2018. Η απλή και η πολλαπλή λογιστική παλινδρόμηση υπό συνθήκη χρησιμοποιήθηκαν για την ανάλυση των δεδομένων και η επεξεργασία τους πραγματοποιήθηκε με το στατιστικό πρόγραμμα SPSS (Statistical Package for Social Sciences) v. 24.0.

Αποτελέσματα: Η επίπτωση πυκνότητας των VAE ήταν 20,5 ανά 1000 ημέρες μηχανικού αερισμού ή 34,30 ανά 100 επεισόδια μηχανικού αερισμού. Η διάμεση ημέρα εμφάνισης VAE ήταν η 6η ημέρα μηχανικού αερισμού. Ανεξάρτητοι παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση VAE ήταν το θετικό μέσο ημερήσιο ισοζύγιο υγρών (OR=11,71 , CI=4,25-32,30 , p<0,001), η μετάγγιση με συμπυκνωμένα ερυθρά αιμοσφαίρια (OR=5,36 , CI=1,73-16,59 , p=0,004), η καταστολή με προποφόλη (OR=4,01 , CI=1,51-10,64 , p=0,005), η έκθεση σε παραλυτικά φάρμακα (OR=3,62 , CI=1,30-10,06 , p=0,014) και ο αερισμός με υποχρεωτικές συνθήκες μηχανικού αερισμού καθ’ όλη τη διάρκεια μηχανικού αερισμού (OR=3,26 , CI=1,46-7,29 , p= 0,004).

Συμπεράσματα: Από την παρούσα μελέτη προέκυψαν 5 σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση VAE, οι οποίοι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως συστατικά μιας προληπτικής δέσμης μέτρων. Απαιτούνται ωστόσο τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές για να αποσαφηνιστεί η εικόνα των προσδιοριστών των VAE.

Λήψεις

Δημοσιευμένα

2024-12-13

Τεύχος

Ενότητα

Ερευνητική Εργασία (Original)