Επιπτώσεις του lockdown λόγω covid-19 στον γλυκαιμικό έλεγχο παιδιών με σακχαρώδη διαβήτη τύπου Ι

Συγγραφείς

  • Παρασκευή Χαραλαμπίδη Νοσηλεύτρια ΠΕ, MSc, Τμήματος Νοσηλευτικής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
  • Μαρία Καλαφάτη Νοσηλεύτρια ΠΕ, MSc, PhD, Επίκουρη Καθηγήτρια Τμήματος Νοσηλευτικής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Λέξεις-κλειδιά:

παιδιά, έφηβοι, σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 1, Lockdown, Κορονοϊός, COVID-19, Γλυκαιμικός Έλεγχος

Περίληψη

Εισαγωγή: Το 2019, λόγω της πανδημίας του νέου κορονοϊού, SARS-CoV-2, ελήφθησαν διακρατικά μέτρα για τη μείωση των αρνητικών συνεπειών από τον ιό, συμπεριλαμβανομένου του lockdown και της κοινωνικής απόστασης, παγκοσμίως. Οι ασθενείς με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 (ΣΔ1), έπρεπε να διατηρήσουν ένα καλό επίπεδο γλυκαιμικού ελέγχου παρά τις ανατρεπτικές αλλαγές στη ζωή τους. Σημαντική ήταν η διατήρηση του γλυκαιμικού ελέγχου για τα παιδιά με ΣΔ1 καθώς ήταν απομονωμένα στο σπίτι τους, δεν πήγαιναν στο σχολείο και δεν μπορούσαν πλέον να συμμετέχουν στις εξωσχολικές τους δραστηριότητες.

Σκοπός: Ο σκοπός της συστηματικής ανασκόπησης είναι η διερεύνηση της επίδρασης του lockdown λόγω του κορονοϊό SARS-CoV-2 στο γλυκαιμικό προφίλ των παιδιών με ΣΔ1 που φέρουν ή όχι συσκευές συνεχούς παρακολούθησης της γλυκόζης.

Υλικός-Μέθοδος: Πραγματοποιήθηκε συστηματική βιβλιογραφική ανασκόπηση επιστημονικών μελετών της διεθνούς βιβλιογραφίας στις ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων PubMed, Scopus και Science Direct οι οποίες είναι δημοσιευμένες στα αγγλικά έως τον Ιανουάριο του 2022, χρησιμοποιώντας τις ακόλουθες λέξεις-κλειδιά: « Children OR Adolescent”, “Glycemic control OR Diabetes type 1 OR Diabetes Mellitus”, “Quarantine OR Lockdown OR Covid-19”. Τα κριτήρια ένταξης των άρθρων στην ανασκόπηση ήταν τα ακόλουθα: παιδιά ηλικίας 5-17 ετών, τυχαιοποιημένες και μη κλινικές δοκιμές, 2019-2022 ως ημερομηνίες δημοσίευσης, γλώσσα αγγλικά, πρωτογενείς έρευνες, και άρθρα πλήρους κειμένου.

Αποτελέσματα: Επιλέχθηκαν 11 άρθρα που συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη έναντι των 74 που αρχικά βρέθηκαν. Διάφορες παράμετροι συσχετίστηκαν με τον γλυκαιμικό έλεγχο των παιδιών με ΣΔ1 κατά τη διάρκεια του lockdown, όπως αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες, διατροφή, άσκηση, καθιστική ζωή, γονική διαχείριση, ασφάλιση, χρήση νέων τεχνολογιών στη διαχείριση του διαβήτη.

Συμπεράσματα: Τα περιοριστικά μέτρα που σχετίστηκαν με την πανδημία του COVID-19 οδήγησαν σε σημαντικές αλλαγές στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Η συμμόρφωση στο σχέδιο φροντίδας των παιδιών με ΣΔ1 εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Έτσι κατά τη διάρκεια του lockdown παρατηρήθηκε η ανάγκη χρήσης της τεχνολογίας ώστε να βελτιωθεί η παρακολούθηση των γλυκαιμικών τους προφίλ. Αυτές οι αλλαγές μπορεί να οδηγήσουν σε μία πιο στοχευμένη και συνεχή εκπαίδευση μέσω της τηλε-παρακολούθησης και της τηλε-συμβουλευτικής των παιδιών με ΣΔ1 και των οικογενειών τους από τους επαγγελματίες υγείας.

Λήψεις

Δημοσιευμένα

2024-12-13

Τεύχος

Ενότητα

Συστηματική Ανασκόπηση