Άγχος και κατάθλιψη νοσηλευτών κατά την πανδημία Covid-19. Συστηματική ανασκόπηση

Συγγραφείς

  • Ελένη Γεράνη Νοσηλεύτρια MSc, Γ.Ν.Α ΕΛΠΙΣ
  • Μάρθα Κελέση Καθηγήτρια, Τμήμα Νοσηλευτικής, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
  • Ιωάννης Κουτελέκος Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Νοσηλευτικής, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
  • Μαρία Πολυκανδριώτη Καθηγήτρια, Τμήμα Νοσηλευτικής, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

Λέξεις-κλειδιά:

Άγχος, κατάθλιψη, νοσηλευτές, νόσος κορονοϊού, πανδημία

Περίληψη

Εισαγωγή: Οι αυξημένες απαιτήσεις στον τομέα της δημόσιας υγείας εξαιτίας της πανδημίας COVID-19 επηρεάζουν τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική υγεία των νοσηλευτών.

Σκοπός της παρούσας συστηματικής ανασκόπησης ήταν η διερεύνηση του άγχους/κατάθλιψης που βιώνουν οι νοσηλευτές κατά την πανδημία COVID-19 και των συσχετιζόμενων παραγόντων.

Μεθοδολογία: Πραγματοποιήθηκε συστηματική ανασκόπηση της διεθνούς βιβλιογραφίας στις ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων: PubMed, Google Scholar, Cochrane, Science Direct, BMJ, Pro-Quest. Οι μελέτες που συμπεριλήφθηκαν στη συστηματική ανασκόπηση δημοσιεύθηκαν από τον Ιούλιο του 2020 έως τον Δεκέμβριο του 2021.

Αποτελέσματα: Το συνολικό μέγεθος του δείγματος ήταν 30.469 νοσηλευτές. Σχεδόν σε όλες τις μελέτες, η πλειονότητα του δείγματος ήταν γυναίκες σε ποσοστό από 74,8% έως 98,6%. Το ποσοστό εμφάνισης άγχους κυμάνθηκε από 29,8% έως 78,0% και κατάθλιψης από 18,4% έως 84,3%. Η συχνότερη παροχή φροντίδας σε ασθενείς με COVID-19, οι κοινωνικοί περιορισμοί, οι συγκρούσεις και ο θάνατος ενός μέλους της οικογένειας συσχετίστηκαν με υψηλά επίπεδα άγχους και κατάθλιψης. Ως προς τα δημογραφικά χαρακτηριστικά, το γυναικείο φύλο, η ύπαρξη τέκνων και η νεότερη ηλικία συσχετίστηκαν με το άγχος και την κατάθλιψη. Η κοινωνική και οργανωτική υποστήριξη, η προσωπική ανθεκτικότητα συσχετίστηκαν με το άγχος. Ως προς τους παράγοντες που σχετίζονται με τη λοίμωξη COVID-19, ο φόβος της μόλυνσης και μετάδοσης του ιού SARS-CoV-2 στα μέλη της οικογένειας συσχετίστηκαν με το άγχος. Ανεξάρτητοι παράγοντες κινδύνου για την εκδήλωση κατάθλιψης ήταν η κακή ποιότητα ύπνου, η έλλειψη αισιοδοξίας και η έλλειψη φίλων.

Συμπεράσματα: Η κατάθλιψη και το άγχος των νοσηλευτών έχουν σοβαρές συνέπειες τόσο για το άτομο όσο και για τον οργανισμό υγειονομικής περίθαλψης καθώς βλάπτουν την ποιότητα και την ασφάλεια της παρεχόμενης φροντίδας, αυξάνουν τον κίνδυνο σφαλμάτων και ανεπιθύμητων συμβάντων, μειώνουν τον βαθμό ικανοποίησης των ασθενών και επηρεάζουν την προσωπική ευημερία και τις σχέσεις των νοσηλευτών, οδηγώντας σε χρόνια προβλήματα υγείας, κατάχρηση ουσιών, ακόμη και αυτοκτονία. Είναι επιτακτική ανάγκη οι ηγέτες υγειονομικής περίθαλψης να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες ψυχικής υγείας του νοσηλευτικού προσωπικού και να δημιουργήσουν μια κουλτούρα υποστήριξης μετά την εποχή της πανδημίας.

Λήψεις

Δημοσιευμένα

2024-12-13

Τεύχος

Ενότητα

Συστηματική Ανασκόπηση