Παχυσαρκία και καρκίνος μαστού
Λέξεις-κλειδιά:
Ρόλος νοσηλευτή, κατάγματα ευθραυστότητας, νοσηλευτική φροντίδα, πρωτοβάθμια φροντίδα υγείαςΠερίληψη
Εισαγωγή: Τα ποσοστά παχυσαρκίας στους ενήλικες έχουν τριπλασιαστεί από το 1975 και συνεχίζουν να αυξάνονται παγκοσμίως. Κατά τα τελευταία έτη, οι συνέπειες των φυσιολογικών επιπτώσεων της παχυσαρκίας έχουν εξελιχθεί σε μείζονες ανησυχίες για την υγεία. Από την άλλη πλευρά, ο καρκίνος μαστού είναι ο δεύτερος πιο συχνός καρκίνος σε παγκόσμια κλίμακα. Η παχυσαρκία προσδίδει αυξημένο κίνδυνο καρκίνου μαστού, θέτοντας προκλήσεις στην κατανόηση των υποκείμενων μηχανισμών που συνδέουν αυτήν τη σχέση.
Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν η διερεύνηση της σχέσης μεταξύ παχυσαρκίας και καρκίνου μαστού.
Μεθοδολογία: Πραγματοποιήθηκε βιβλιογραφική αναζήτηση επιστημονικών άρθρων στις ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων Medline (PubMed) και Scopus, κατά τα τελευταία 25 έτη. Κατά τη διάρκεια της αναζήτησης χρησιμοποιήθηκαν οι λέξεις κλειδιά: obesity, breast cancer, women καθώς και συνώνυμα και συνδυασμός των όρων.
Αποτελέσματα: Σύμφωνα με την ανασκόπηση της βιβλιογραφίας, οι κυριότεροι παράγοντες που συσχετίζονται με την παχυσαρκία και την εκδήλωση καρκίνου μαστού ήταν η αύξηση του λιπώδους ιστού και του Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ), η περίοδος μετά την εμμηνόπαυση, όπως επίσης η παχυσαρκία κεντρικού τύπου. Ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου μαστού έχει συσχετιστεί με τα επίπεδα ενδογενών οιστρογόνων στις παχύσαρκες γυναίκας, τα οποία είναι αυξημένα πιθανώς λόγω της δράσης της αρωματάσης στον λιπώδη ιστό. Για τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, η παχυσαρκία συσχετίζεται με αύξηση του κινδύνου θετικού για ορμονικούς υποδοχείς καρκίνου μαστού ενώ για κάθε αύξηση κατά 5 μονάδες ΔΜΣ μεγαλύτερο από 25 Kg/m2, ο κίνδυνος καρκίνου μαστού αυξάνεται κατά 10%. Οι γυναίκες που ανήκουν στη μαύρη φυλή έχουν μεν χαμηλότερη συχνότητα εκδήλωσης καρκίνου μαστού, ωστόσο έχουν υψηλότερη θνησιμότητα. Η απώλεια βάρους σε συνδυασμό με τη φυσική δραστηριότητα μειώνουν το συνολικό σωματικό βάρος, τον λιπώδη ιστό και τους βιοδείκτες που σχετίζονται με τον κίνδυνο καρκίνου μαστού.
Συμπεράσματα: Η στόχευση τροποποιήσιμων παραγόντων κινδύνου της παχυσαρκίας, όπως η διατροφή και η σωματική δραστηριότητα, είναι μια στρατηγική για τη μείωση του κινδύνου καρκίνου μαστού και τη βελτίωση της επιβίωσης.