Η επίδραση της καχεξίας στην ποιότητα ζωής ασθενών με καρκίνο παγκρέατος

Συγγραφείς

  • Όλγα Κωφίδου
  • Ανδρέας Καψωριτάκης
  • Σπύρος Ποταμιάνος
  • Μπαργιώτα Αλεξάνδρα
  • Ειρήνη Μακράκη
  • Δημήτριος Παπαγεωργίου

Περίληψη

Εισαγωγή: Το 80% των ασθενών με προχωρημένο καρκίνο του γαστρεντερικού συστήματος παρουσιάζει καχεξία η οποία έχει σημαντική επίδραση στην επιβίωση και στην ποιότητα ζωής. Η μαζική απώλεια βάρους σε ασθενείς με καρκίνο του παγκρέατος είναι ένα σύμπτωμα που συχνά υπο - αξιολογείται.
Σκοπός: Στην παρούσα μελέτη διερευνήθηκαν οι επιπτώσεις της καχεξίας (με έμφαση στη μείωση του λιπώδους και του μυικού ιστού) στην ποιότητα ζωής ασθενών με καρκίνο παγκρέατος
Μέθοδος: Το δείγμα της έρευνας αφορούσε 74 ασθενείς με καρκίνο του παγκρέατος, οι οποίοι παρακολουθούνταν στο Α.Ν.Θ. «Θεαγένειο». Οι μετρήσεις πραγματοποιήθηκαν στον χώρο του νοσοκομείου. Η επιλογή των ασθενών ήταν τυχαία. Τα δεδομένα (ιατροδημογραφικά, ανθρωπομετρικά) καταγράφηκαν σε ειδική φόρμα και για την μέτρηση της ποιότητας ζωής χρησιμοποιήθηκε το ερωτηματολόγιο EORTC QLQ-C30 .
Αποτελέσματα: Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι οι μεταβολές του μέσου βάρους των ασθενών με καρκίνο του παγκρέατος μειώνονταν σταθερά, με τις διαφορές του βάρους να καθίστανται στατιστικά σημαντικές (F=42,569, p<0,001). Αντίστοιχα είναι τα αποτελέσματα της λιπομέτρησης (F=10,081, p<0,001) και της περιμέτρου της μυϊκής μάζας των ασθενών (F=3,294, p=0,018). Τα αποτελέσματα που αφορούαν την ποιότητα της ζωής (EORTC QLQ-C30) δεν παρουσίασαν στατιστικά σημαντικές αλλαγές κατά τη διάρκεια των μετρήσεων.
Συμπεράσματα: Η καρκινική καχεξία αποτελεί ένα σοβαρό πολύπλευρο πρόβλημα των ασθενών με καρκίνο του παγκρέατος. Η διαχείρισή του απαιτεί έγκαιρη ανίχνευση, σωστές διατροφικές και μη συμβουλευτικές, συνεχή αξιολόγηση. Όλα αυτά μπορούν να επιτευχθούν μέσα από τη διεπιστημονική συνεργασία των επαγγελματιών υγείας.

Λήψεις

Δημοσιευμένα

2024-08-02

Τεύχος

Ενότητα

Ερευνητική Εργασία (Original)