Σύγκριση των κλιμάκων qSOFA, SIRS, MEWS, NEWS/NEWS2 στη διαγνωστική και προγνωστική τους αξία για τη σήψη, σε ασθενείς Επειγόντων Περιστατικών με λοίμωξη ή υποψία λοίμωξης: Οριοθετημένη Ανασκόπηση».
Λέξεις-κλειδιά:
σήψη, ΤΕΠ, προγνωστική αξία, διαγνωστική αξία, κλίμακες, έκβαση, sepsis, emergency, qSOFA, outcome, screening tools, SIRS, EWS, NEWS2, MEWS.Περίληψη
Εισαγωγή: Η σήψη αποτελεί κύρια αιτία νοσηλείας, νοσηρότητας και θνητότητας και θεμελιώδη ρόλο στην έκβασή της έχει η έγκαιρη διάγνωση. Το Sepsis-3 πρότεινε τη χρήση της κλίμακας qSOFA ως προγνωστικό δείκτη στη σήψη, με τις αναθεωρημένες οδηγίες του 2021 να μη τη συνιστούν ως αυτοτελές διαγνωστικό εργαλείο έναντι των άλλων κλιμάκων.
Σκοπός: Ο σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν η σύγκριση των κλιμάκων qSOFA, SIRS, NEWS2, MEWS ως προς τη διαγνωστική και προγνωστική τους αξία για τη σήψη, μεταξύ ενήλικων ασθενών με λοίμωξη ή υποψία λοίμωξης που προσέρχονται στο ΤΕΠ
Υλικό και Μέθοδος: Έγινε οριοθετημένη ανασκόπηση δημοσιευμένων μελετών από 1/1/2016 ως 31/5/2023 , που αφορούσε ενήλικες ασθενείς των ΤΕΠ με υποψία λοίμωξης και μελετώμενες εκβάσεις τη θνητότητα, την εισαγωγή στη ΜΕΘ, τη διάγνωση της σήψης και/ή του σηπτικού σοκ. Η αναζήτηση έγινε στις ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων PubMed, ScienceDirect, Scopus, EBSCO, Google Scholar.
Αποτελέσματα: Από τον αρχικό αριθμό των 2425 μελετών, μετά την αφαίρεση των διπλοεγγραφών και την ανάγνωση του τίτλου και της περίληψης 413 μελέτες ελέγχθηκαν στο πλήρες κείμενο. Παρατηρήθηκε μεγάλη ετερογένεια στο σχεδιασμό των μελετών, με χρήση κλιμάκων διαφορετικών κατωφλιών, επιλογή διαφορετικών πληθυσμών ασθενών και στιγμής μέτρησης των κλιμάκων. Οι κλίμακες συγκρίνονταν απευθείας μεταξύ τους, σε συνδυασμό με βιοδείκτες, με τροποποιημένες κλίμακες ή με εργαλεία σύγχρονης τεχνολογίας (πχ. machine learning). Την καλύτερη ευαισθησία στη θνητότητα είχε η SIRS, ακολουθούμενη από τη NEWS/NEWS2 ενώ η qSOFA υπερτερούσε στην ειδικότητα της θνητότητας ακολουθούμενη από τη NEWS/NEWS2.
Συμπεράσματα: Αν και ο σχεδιασμός των μελετών ήταν ετερογενής καθιστώντας δύσκολη τη εξαγωγή αξιόπιστων συμπερασμάτων, οι έρευνες συχνότερα προτείνουν τη χρήση της κλίμακας NEWS/NEWS2 αφού συνολικά πλεονεκτεί των υπολοίπων στην προγνωστική και διαγνωστική της αξία. Το ζήτημα της δυνατότητας δημιουργίας ιδανικού εργαλείου έγκαιρης ανίχνευσης ασθενών με υποψία λοίμωξης που βρίσκονται σε κίνδυνο, παραμένει ακόμα ανοικτό.