Δυσλιπιδαιμία και καρκίνος μαστού
Λέξεις-κλειδιά:
Καρκίνος μαστού, γυναίκες, δυσλιπιδιαιμίαΠερίληψη
Εισαγωγή: Ο καρκίνος μαστού είναι ο πλέον συχνός καρκίνος παγκοσμίως, αντιπροσωπεύοντας το 11,7% όλων των νέων περιπτώσεων καρκίνου και έχει εξελιχθεί στην κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο στις περισσότερες χώρες. Τροποποιήσιμοι και μη τροποποιήσιμου παράγοντες κινδύνου ευθύνονται για την εκδήλωση καρκίνου μαστού. Η δυσλιπιδαιμία ως τροποποιήσιμος παράγοντας συνδέεται θετικά με τον κίνδυνο καρκίνου μαστού σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες ενώ σχετίζεται επίσης με φτωχή πρόγνωση σε ασθενείς με διαγνωσμένη νόσο. Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν η ανασκόπηση της βιβλιογραφίας αναφορικά με τη σχέση μεταξύ δυσλιπιδαιμίας και καρκίνου μαστού. Μεθοδολογία: Διεξήχθη βιβλιογραφική αναζήτηση για επιστημονικά άρθρα στις ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων Pub Med και Scopus, τα τελευταία 25 χρόνια. Για την αναζήτηση χρησιμοποιήθηκαν οι ακόλουθες λέξεις-κλειδιά: δυσλιπιδαιμία, καρκίνος του μαστού, γυναίκες, καθώς και συνώνυμα και συνδυασμοί των όρων. Αποτελέσματα: Σύμφωνα με τη βιβλιογραφία, ο πολλαπλασιασμός του ιστού του μαστού (καλοήθης ή κακοήθης) συσχετίζεται με αλλαγές στα επίπεδα λιπιδίων και λιποπρωτεϊνών στο πλάσμα. Η συγκέντρωση ορισμένων απολιποπρωτεϊνών στο πλάσμα έχει συσχετιστεί με τη σοβαρότητα του καρκίνου μαστού. Μελέτες κατέδειξαν τον σημαντικό ρόλο της χοληστερόλης, ιδιαίτερα του μεταβολίτη 27-HC και των μεταφορέων του στην ανάπτυξη καρκίνου μαστού. Οι ασθενείς που έχουν ήδη εκδηλώσει καρκίνο μαστού έχουν υψηλότερες συγκεντρώσεις στο πλάσμα LDL-χοληστερόλης και πολύ χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης-χοληστερόλης (VLDL). Τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης κατά τη διάγνωση είναι προγνωστικά της εξέλιξης του όγκου. Στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, η κατανάλωση τροφής υψηλής περιεκτικότητας σε χοληστερόλη αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου μαστού. Η διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά παρατείνει την επιβίωση χωρίς υποτροπές σε γυναίκες με καρκίνο μαστού αρνητικό στους υποδοχείς οιστρογόνων (ER). Συμπεράσματα: Δεδομένου ότι η δυσλιπιδαιμία είναι τροποποιήσιμος παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη και εξέλιξη του καρκίνου μαστού, οι εκπαιδευτικές παρεμβάσεις βοηθούν τα άτομα να υιοθετήσουν αλλαγές στον τρόπο ζωής που ελαχιστοποιούν τον κίνδυνο καρκίνου μαστού.