Διεγχειρητικές και μετεγχειρητικές αρρυθμίες σε ασθενείς υποβαλλόμενους σε μη καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις

Συγγραφείς

  • Ευθυμία Κοκμοτού
  • Αγγελική Στάμου
  • Ιωάννης Κουτελέκος
  • Δημήτριος Κουκουλάρης
  • Δημήτριος Παπαγεωργίου
  • Αθανασία Τσάμη
  • Ελένη Κυρίτση
  • Μαρία Πολυκανδριώτη

Λέξεις-κλειδιά:

Μη καρδιοχειρουργικοί ασθενείς, μετεγχειρητικές επιπλοκές, αρρυθμίες, κολπική μαρμαρυγή

Περίληψη

Εισαγωγή: Η συχνότητα των αρρυθμιών και ιδιαίτερα της μετεγχειρητικής κολπικής μαρμαρυγής (ΚΜ) σε μη καρδιοθωρακικές χειρουργικές επεμβάσεις είναι χαμηλότερη σε σύγκριση με τις καρδιοθωρακικές. Η συχνότητα της ΚΜ κυμαίνεται από 12%-19% μετά από χειρουργική επέμβαση στην κοιλιακή χώρα και έως 4,8% μετά από ολική αρθροπλαστική. Η μετεγχειρητική ΚΜ αναπτύσσεται μεταξύ της 1ης και 4ης ημέρας μετά την επέμβαση και συχνά περιορίζει την ανάρρωση των ασθενών.
Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν η εκτίμηση της συχνότητας και του είδους της αρρυθμίας σε ασθενείς που υποβάλλονται σε επεμβάσεις του πεπτικού συστήματος, όπως επίσης σε ορθοπεδικές επεμβάσεις.
Υλικό και Μέθοδος: Στην παρούσα συγχρονική μελέτη συμμετείχαν 151 ασθενείς που υποβλήθηκαν σε χειρουργικές επεμβάσεις του πεπτικού συστήματος, όπως επίσης σε ορθοπεδικές επεμβάσεις σε επαρχιακό νοσοκομείο. Τα δεδομένα συλλέχθηκαν με τη μέθοδο της συνέντευξης και επιπλέον στοιχεία συλλέχθηκαν από ιατρικά αρχεία ασθενών. Το επίπεδο στατιστικής σημαντικότητας ορίστηκε στο 0,05.
Αποτελέσματα: Από 151 συμμετέχοντες, το 60% ήταν γυναίκες, το 67,3% ήταν ηλικίας >65 ετών, το 52,7% υποβλήθηκε σε επεμβάσεις του πεπτικού συστήματος και το 47,3% σε ορθοπεδικές. Αναφορικά με τη συννοσηρότητα, το 85,1% του δείγματος ανέφερε αρτηριακή υπέρταση, το 27,3% σακχαρώδη διαβήτη, το 26,5% ΚΜ και άλλες αρρυθμίες, το 38,8% δυσλιπιδαιμία και καρδιακή ανεπάρκεια το 7,4%. Καπνιστές ήταν το 23,3% των συμμετεχόντων, αλκοόλ κατανάλωνε το 15,3% ενώ το 56,5% έπινε ελληνικό καφέ. Κατά τη διάρκεια της νοσηλείας παρατηρήθηκε αρρυθμία στο 29,3% των συμμετεχόντων ενώ κατά την εισαγωγή το 26,5% δήλωσε ΚΜ/άλλη αρρυθμία. Οι μετεγχειρητικές επιπλοκές και η ΚΜ ήταν συχνότερες σε ασθενείς ηλικίας >80 ετών (p<0,001), (p=0,012) αντίστοιχα, σε ασθενείς που υποβλήθηκαν σε ορθοπεδική χειρουργική επέμβαση (p=0,001), (p=0,007) αντίστοιχα, σε όσους ελάμβαναν αντιπηκτικούς παράγοντες (p<0,001), (p=0,004) αντίστοιχα, και σε εκείνους που ανέφεραν καρδιακή νόσο στο ιατρικό τους ιστορικό (p=0,058), (p=0,008), αντίστοιχα.
Συμπεράσματα: Οι μετεγχειρητικές επιπλοκές και η μετεγχειρητική ΚΜ συσχετίστηκαν με την ηλικία, τον τύπο της επέμβασης, την λήψη αντιπηκτικών παραγόντων και το ιατρικό ιστορικό καρδιακής νόσου. Η πρόληψη και η θεραπεία τόσο των αρρυθμιών όσο και των επιπλοκών που συσχετίζονται με τη χειρουργική επέμβαση προϋποθέτει λεπτομερή προεγχειρητική, διεγχειρητική και μετεγχειρητική παρακολούθηση.

Βιογραφικά Συγγραφέων

Ευθυμία Κοκμοτού

RN, MSc, Amfissa General Hospital

Αγγελική Στάμου

Assistant Professor, Department of Nursing, University of West Attica

Ιωάννης Κουτελέκος

Associate Professor, Department of Nursing, Faculty of Health and Care Sciences, University of West Attica, Athens, Greece

Δημήτριος Κουκουλάρης

Biopathologist, MSc, PhD,

Δημήτριος Παπαγεωργίου

Assistant Professor, Department of Nursing, University of Peloponnese, Athens, Greece

Αθανασία Τσάμη

PHd(c), Nursing Département University of West Attica

Ελένη Κυρίτση

Em. Professor Department of Nursing, University of West Attica, Greece

Μαρία Πολυκανδριώτη

Professor, Department of Nursing, University of West Attica

Λήψεις

Δημοσιευμένα

2025-05-06

Τεύχος

Ενότητα

Ερευνητική Εργασία (Original)