Απόψεις μελών της χειρουργικής ομάδας για την εφαρμογή της λίστας ελέγχου για την ασφάλεια στις χειρουργικές επεμβάσεις του ΠΟΥ: Ποιοτική μελέτη
Λέξεις-κλειδιά:
Ασφάλεια, Λίστα ελέγχου χειρουργικής ασφάλειας του ΠΟΥ, Ποιοτική μελέτη, Χειρουργική ομάδαΠερίληψη
Εισαγωγή: Η Λίστα Ελέγχου Χειρουργικής Ασφάλειας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) αναπτύχθηκε για να διασφαλίσει την ασφάλεια στις χειρουργικές επεμβάσεις, να μειώσει τη θνησιμότητα και τις μετεγχειρητικές επιπλοκές, αλλά και να βελτιώσει την επικοινωνία μεταξύ των μελών της χειρουργικής ομάδας. Παρά την αυξημένη ευαισθητοποίηση σχετικά με την εφαρμογή της λίστας ελέγχου, οι απόψεις των μελών της χειρουργικής ομάδας και ο βαθμός συμμόρφωσής τους σε αυτή ποικίλλει.
Σκοπός: Να διερευνήσει τις απόψεις των μελών της χειρουργικής ομάδας για την εφαρμογή της λίστας ελέγχου για την ασφάλεια στις χειρουργικές επεμβάσεις του ΠΟΥ.
Υλικό και Μέθοδος: Πραγματοποιήθηκε ποιοτική μελέτη και διενεργήθηκαν ημι-δομημένες συνεντεύξεις τον Μάϊο 2023, με τη χρήση κατάλληλα διαμορφωμένου οδηγού συνέντευξης. Το δείγμα (σκόπιμη δειγματοληψία) αποτέλεσαν νοσηλευτές χειρουργείου (ν=5), καθώς και ιατροί διαφόρων χειρουργικών ειδικοτήτων και αναισθησιολόγοι (ν=4), που εργάζονταν σε ένα Γενικό Νοσοκομείο της Περιφέρειας. Για την ανάλυση των δεδομένων εφαρμόστηκαν οι αρχές της ανάλυσης περιεχομένου με την επαγωγική προσέγγιση ανάλυσης. Η μελέτη εγκρίθηκε από την Επιτροπή Ηθικής και Δεοντολογίας της Έρευνας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, από την αρμόδια Επιτροπή Νοσοκομείου και από την 6η Υγειονομική Περιφέρεια.
Αποτελέσματα: Από την ανάλυση των δεδομένων, ένα θέμα προέκυψε να περιγράφει τις απόψεις των μελών της χειρουργικής ομάδας για την εφαρμογή της λίστας ελέγχου: «διαχείριση ζητημάτων ασφαλείας». Δύο θέματα προέκυψαν ως πλεονεκτήματα από την εφαρμογή της: «οφέλη για τον οργανισμό» και «ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών», και δύο θέματα ως μειονεκτήματα: «στελέχωση και κατάλληλη προετοιμασία» και «αποτελεσματικότητα της λίστας». Τέλος, τρία θέματα προέκυψαν ως παράγοντες που επηρεάζουν την εφαρμογή της λίστας ελέγχου: «στελέχωση», «οργάνωση της εργασίας» και «εκπαίδευση και προετοιμασία».
Συμπεράσματα: Οι συμμετέχοντες εξέφρασαν θετικές απόψεις για την εφαρμογή της λίστας ελέγχου, καθώς αναγνωρίζεται το όφελος για βελτίωση της ασφάλειας και της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας. Με κύρια προϋπόθεση την κατάλληλη εκπαίδευση και την επάρκεια προσωπικού, η εφαρμογή της λίστας ελέγχου του ΠΟΥ διασφαλίζει θετικά αποτελέσματα, τόσο για τους ασθενείς όσο και για τους οργανισμούς. Τα αποτελέσματα της παρούσας έρευνας αναδεικνύουν την ανάγκη για περαιτέρω έρευνα σε σχέση με τους παράγοντες που επηρεάζουν την εφαρμογή της και την υιοθέτηση στρατηγικών ενίσχυσης της συμμόρφωσης των μελών της χειρουργικής ομάδας στη κλινική πρακτική.