Η επίδραση της αποκατάστασης μαστού γυναικών με καρκίνο μετά από μαστεκτομή στη σεξουαλική λειτουργία: Πιλοτική μελέτη
Λέξεις-κλειδιά:
Καρκίνος μαστού, χειρουργική επέμβαση, μαστεκτομή, αποκατάσταση, σεξουαλική λειτουργίαΠερίληψη
Εισαγωγή: Ο καρκίνος του μαστού (KM) και η επακόλουθη χειρουργική επέμβαση για τη θεραπεία του είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικά στοιχεία για τη συνολική υγεία της γυναίκας, συμπεριλαμβανομένης και της σεξουαλικής της λειτουργίας.
Σκοπός: Σκοπός της μελέτης ήταν η διερεύνηση της επίδρασης της χειρουργικής αποκατάστασης του μαστού στη σεξουαλική λειτουργία των γυναικών με ΚΜ.
Υλικό & μέθοδος: Πραγματοποιήθηκε πιλοτική συγχρονική και συγκριτική μελέτη. Συμμετείχαν συνολικά 50 γυναίκες που είχαν υποβληθεί σε μαστεκτομή τουλάχιστον πριν 6 μήνες, 25 από τις οποίες είχαν υποβληθεί σε χειρουργική αποκατάσταση μαστού και 25 που δεν είχαν υποβληθεί. Τα δεδομένα συλλέχθηκαν μεταξύ Φεβρουάριου και Μαΐου 2023 από εξωτερικές ασθενείς μονάδας μαστού δημοσίου νοσοκομείου της Αθήνας. Η συλλογή των δεδομένων πραγματοποιήθηκε με ένα ερωτηματολόγιο δημογραφικών στοιχείων και το ερωτηματολόγιο αλλαγών στη σεξουαλική λειτουργία (Changes In Sexual Functioning Questionnaire-Female, CSFQ- 14-F).
Αποτελέσματα: Το 96% των γυναικών που υποβλήθηκαν σε αποκατάσταση μαστού ήταν μικρότερες των 64 ετών. Η ηλικία (p=0,002) και το εκπαιδευτικό επίπεδο (p=0,017) επέδρασσαν στατιστικά σημαντικά στη σεξουαλική λειτουργία στο σύνολο των γυναικών. Οι γυναίκες με ΚΜ και αποκατάσταση είχαν σημαντικά υψηλότερη μέση βαθμολογία σε όλες τις υποκλίμακες και στη συνολική βαθμολογία του CSFQ- F-14 (p<0,001).
Συμπεράσματα: Oι γυναίκες με KM και επέμβαση αποκατάστασης μαστού φάνηκε να έχουν καλύτερη σεξουαλική λειτουργία συγκρινόμενες με εκείνες που δεν προέβησαν σε αποκατάσταση μετά από μαστεκτομή. Η σεξουαλική λειτουργία της γυναίκας με ΚΜ επηρεάζεται σε όλες τις πτυχές της από τη νόσο και τις θεραπείες, καθιστώντας αναγκαία τη διερεύνηση της κατάστασης και την έγκαιρη προσέγγιση από επαγγελματίες υγείας.