Η επίδραση των ψηφιακών και τεχνολογικών παρεμβάσεων στο προεγχειρητικό άγχος των παιδιών: Συστηματική Ανασκόπηση

Συγγραφείς

  • Στυλιανή Καραλεξίδου Νοσηλεύτρια MSc(c), Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Εξειδικευμένη Κλινική Νοσηλευτική», Τμήμα Νοσηλευτικής, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττική
  • Ευάγγελος Δούσης Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Νοσηλευτικής, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
  • Ελένη Ευαγγέλου Καθηγήτρια, Τμήμα Νοσηλευτικής, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής Προέλευση εργασίας: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Εξειδικευμένη Κλινική Νοσηλευτική», Τμήμα Νοσηλευτικής, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

Λέξεις-κλειδιά:

παιδιά, προεγχειρητικό άγχος, εικονική πραγματικότητα, βίντεο, εκπαίδευση

Περίληψη

Εισαγωγή: Η προετοιμασία των παιδιών που υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση είναι διαδικασία που στοχεύει στη μείωση του προεγχειρητικού άγχους και των αρνητικών συμπεριφορών των παιδιών και στη μείωση του προεγχειρητικού άγχους των γονέων.
Σκοπός: Σκοπός ήταν να διερευνηθεί η αποτελεσματικότητα των ψηφιακών και τεχνολογικών παρεμβάσεων στη μείωση του προεγχειρητικού άγχους των παιδιών.
Μεθοδολογία: Συστηματική ανασκόπηση της βιβλιογραφίας με τη χρήση λέξεων κλειδιών: «children, preoperative, anxiety, virtual reality, video, education», σε διεθνείς βάσεις δεδομένων (Pubmed και Google Scholar) καθώς και συνώνυμα και συνδυασμούς των όρων. Χρησιμοποιήθηκε η διαδικασία PICOS (Population, Intervention, Comparator, Outcome, Study Degign) σαν αξιολογικό κριτήριο για την επιλογή των άρθρων. Τα κριτήρια εισαγωγής των άρθρων στη μελέτη ήταν: να αφορούν μελέτες σε παιδιά και εφήβους που υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση υπό γενική αναισθησία, τα άρθρα να είναι δημοσιευμένα σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά, από το 2017–2023, να αφορούν ποσοτική πρωτογενή μελέτη.
Αποτελέσματα: Η προεγχειρητική εκπαίδευση και απόσπαση της προσοχής με ψηφιακά, τεχνολογικά μέσα, μειώνει το άγχος παιδιών και γονέων, επηρεάζει θετικά τη συνεργασία των παιδιών κατά την εισαγωγή στην αναισθησία και αυξάνει την ικανοποίηση των γονέων για τη συνολική προεγχειρητική διαδικασία. Είναι αποτελεσματικός, οικονομικός και μη επεμβατικός τρόπος αντιμετώπισης του άγχους των παιδιών και έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει τη συνολική περιεγχειρητική φροντίδα.
Συμπεράσματα: Η εκπαίδευση και η απόσπαση της προσοχής με ψηφιακές και τεχνολογικές παρεμβάσεις μπορούν να είναι αποτελεσματικά στη μείωση του προεγχειρητικού άγχους των παιδιών. Τα βίντεο, τα διαδραστικά παιχνίδια και η εικονική πραγματικότητα φαίνεται να είναι αποτελεσματικές παρεμβάσεις.

Λήψεις

Δημοσιευμένα

2025-03-27

Τεύχος

Ενότητα

Συστηματική Ανασκόπηση