Συνδυαστική Μέθοδος Διακοπής του Καπνίσματος σε Εργαζόμενους Μεταλλευτικής Εταιρίας

Συγγραφείς

  • Κατερίνα Παπαδημητρίου Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Κομοτηνή, Ελλάδα
  • Σεμίνα Νάνη Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Κομοτηνή, Ελλάδα
  • Σωτηρία Σχορετσανίτη Ελληνικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, Αθήνα, Ελλάδα
  • Βασιλική Ζήση Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Τρίκαλα, Ελλάδα
  • Υβόνη Κυριακίδου Σχολή Επιστημών της Ζωής, Πανεπιστήμιο του Westminster, Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
  • Πασχαλίνα Γκιουλέκα Ειδικός πνευμονολόγος, ιδιώτης ιατρός, Κλινική Αγίου Λουκά, Θεσσαλονίκη, Ελλάδα
  • Γιώργος Τσικρίκης Happy day Fit, Ξάνθη, Ελλάδα
  • Δημήτριος Κουκουλάρης Βιοπαθολόγος, MSc, PhD

Λέξεις-κλειδιά:

ανθυγιεινές συνήθειες, καπνιστές, άσκηση, διατροφή

Περίληψη

Εισαγωγή: Τα κάπνισμα θεωρείται μία από τις πιο ανθυγιεινές συνήθειες. Η αλλαγή της καπνιστικής συμπεριφοράς είναι ένας δύσκολος στόχος και ο καπνιστής χρειάζεται πολύπλευρη υποστήριξη από ειδικούς ώστε να ολοκληρώσει με επιτυχία την προσπάθειά του.

Σκοπός: O σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν να εφαρμόσει μία συνδυαστική μέθοδο για τη διακοπή του καπνίσματος η οποία εκτός από ειδικές συνεδρίες διακοπής του καπνίσματος συμπεριλάμβανε και συνεδρίες διατροφής και άσκησης.
Υλικό και Μέθοδος: Το δείγμα αποτέλεσαν 30 εργαζόμενοι μεταλλευτικής εταιρίας κατά μέσω όρο 45 ετών. Οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν 12 εβδομαδιαίες ατομικές συνεδρίες από ειδικό για τη διακοπή του καπνίσματος, 6 εβδομαδιαίες ατομικές ή ομαδικές συνεδρίες για την άσκηση και 6 για τη διατροφή.

Αποτελέσματα: Τα κίνητρα συμμετοχής, τα εμπόδια που μπορεί να αποτρέψουν από την προσπάθεια διακοπής του καπνίσματος, η διατήρηση της καπνιστικής συμπεριφοράς αλλά και οι λόγοι αποχώρησης από το πρόγραμμα ήταν οι παράγοντες που περιέγραψαν τις στάσεις των συμμετεχόντων στη διακοπή του καπνίσματος. Το κίνητρό τους ήταν η υγεία σε αντίθεση με τον φόβος τους να μην βάλουν κιλά. Ο φόβος όμως μειώθηκε μετά τις συνεδρίες για την άσκηση και τη διατροφή. Επίσης το στρες και οι προσωπικοί λόγοι πιθανά να τους ανάγκαζαν να επιστρέψουν στο κάπνισμα.

Συμπεράσματα: Το πρόγραμμα διακοπής του καπνίσματος ήταν αποτελεσματικό και οι συνεδρίες άσκησης και διατροφής διαπιστώθηκε ότι ήταν εξαιρετικά βοηθητικές στο να διακόψουν το κάπνισμα.

Λήψεις

Δημοσιευμένα

2024-12-13

Τεύχος

Ενότητα

Ερευνητική Εργασία (Original)