Μελέτη αξιολόγησης της επίπτωσης της πολυφαρμακίας σε καρδιολογικούς ασθενείς στην Ελλάδα

Συγγραφείς

  • Αικατερίνη Τόσκα
  • Αναστασία Τριανταφύλλου
  • Μαρίνα Ζαρκάδα
  • Αναστάσιος Χριστάκης
  • Μαρία Σαρίδη

Περίληψη

Εισαγωγή: Οι δημογραφικές αλλαγές έχουν οδηγήσει σε προοδευτική αύξηση του αριθμού των ηλικιωμένων πολλοί από τους οποίους πάσχουν από καρδιαγγειακά νοσήματα και ταυτόχρονα ζουν με ποικίλες συννοσηρότητες και δυσλειτουργίες, με αποτέλεσμα μια πολύπλοκη φαρμακευτική θεραπεία και πολυφαρμακία.
Σκοπός: Η διερεύνηση της επίπτωσης της πολυφαρμακίας στους καρδιολογικούς ασθενείς και οι παράγοντες που την επηρεάζουν
Υλικό και Μέθοδος: Πρόκειται για μία τυχαιοποιημένη έρευνα, η οποία αφορά σε 350 καρδιολογικούς ασθενείς που επισκέφθηκαν δύο περιφερειακά νοσοκομεία της χώρας από 01/12/2020 έως 25/4/2021. Το εργαλείο που χρησιμοποιήθηκε στην έρευνα ήταν το ερωτηματολόγιο Polypharmacy and Adherence Among Diabetic Patients in Greece το οποίο προσαρμόστηκε για τις ανάγκες της παρούσας μελέτης.
Αποτελέσματα: Το δείγμα της μελέτης αποτελείται από 350 καρδιολογικούς ασθενείς από τους οποίους το 65,1% καταναλώνει 5 ή περισσότερα φάρμακα. Σχετικά με τα κλινικά χαρακτηριστικά των ασθενών, η πιο συχνή καρδιοπάθεια είναι οι αρρυθμίες (36,3%), ακολουθούμενες από την καρδιακή ανεπάρκεια (29,1%), ενώ ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί τη συχνότερη συννοσηρότητα (32,6%). Από τους ελέγχους συσχετίσεων βρέθηκαν στατιστικά σημαντικές διαφορές μεταξύ των ατόμων που καταναλώνουν 5 ή περισσότερα φάρμακα (πολυφαρμακία) με την ταυτόχρονη ύπαρξη άλλων παθήσεων και διαταραχών και πιο συγκεκριμένα του διαβήτη, (p<0,001),της δυσλιπιδαιμίας (p=0,002) και των ψυχικών διαταραχών( p=0,017).
Συμπεράσματα: Το σημαντικό ποσοστό πολυφαρμακίας που διαπιστώθηκε στην παρούσα μελέτη κάνει επιτακτική τη διασφάλιση της συνάφειας όλων των συνταγογραφούμενων φαρμάκων από τους κλινικούς ιατρούς καθώς και την παροχή φαρμακευτικής φροντίδας η οποία στοχεύει στην πρόληψη ακατάλληλης πολυφαρμακίας για στη μείωση των επιβαρύνσεων που σχετίζονται με αυτήν.

Λήψεις

Δημοσιευμένα

2024-08-02

Τεύχος

Ενότητα

Ερευνητική Εργασία (Original)