Ηθικά ζητήματα μεταμόσχευσης μήτρας

Συγγραφείς

  • Θωμαΐς Αγγελική Βάκο
  • Κωνσταντίνα Ζωγραφάκη
  • Βενετία Σοφία Bελονάκη

Περίληψη

Εισαγωγή: Η μεταμόσχευση μήτρας (Utx) αποτελεί μια πολύ σύγχρονη και πρωτοποριακή μέθοδο για την αντιμετώπιση της υπογονιμότητας και εγείρει αρκετούς ηθικούς προβληματισμούς τόσο στην επιστημονική κοινότητα, όσο και στο κοινωνικό σύνολο.
Σκοπός: H ανασκόπηση των ηθικών προβληματισμών που προκύπτουν από τη μεταμόσχευση μήτρας.
Υλικό και Μέθοδος: Πραγματοποιήθηκε συστηματική βιβλιογραφική ανασκόπηση των μελετών που δημοσιεύτηκαν από το 2014 (πρώτη επιτυχημένη μεταμόσχευση μήτρας) έως τον Απρίλιο του 2022 στην ελληνική και αγγλική γλώσσα στις βάσεις δεδομένων Pubmed και Scopus και μελετών που δημοσιεύτηκαν στη βάση δεδομένων Google Scholar στην ελληνική γλώσσα. Χρησιμοποιήθηκαν οι ακόλουθες λέξεις κλειδιά στα ελληνικά και στα αγγλικά: «bioethics», «ethics», «uterus transplant», «womb transplant».
Αποτελέσματα: Από το σύνολο των μελετών, τα κριτήρια πληρούσαν 28. Βρέθηκε ότι η συγκεκριμένη διαδικασία θέτει πολλούς ηθικούς προβληματισμούς που αφορούν στην αυτονομία, τη συναίνεση, τη σχέση κινδύνου- οφέλους, την προμήθεια και κατανομή οργάνων, τις transgender γυναίκες και την πρόσβαση στη μέθοδο.
Συμπεράσματα: Η μεταμόσχευση μήτρας θέτει σοβαρά ηθικά ζητήματα. Είναι απαραίτητη η διεξαγωγή περισσότερων μελετών και ερευνών, προκειμένου να αποσαφηνιστούν, καθώς είναι μια διαδικασία που φαίνεται να απασχολεί τους επαγγελματίες υγείας, αλλά και όλους τους πιθανούς εμπλεκόμενους.

Λήψεις

Δημοσιευμένα

2024-08-02

Τεύχος

Ενότητα

Συστηματική Ανασκόπηση