Παρενέργειες από τη χρήση των αναστολέων του υποδοχέα του επιδερμικού αυξητικού παράγοντα

Συγγραφείς

  • Χριστίνα Ντόλα
  • Δημήτριος Παπαγεωργίου

Περίληψη

Αρκετοί τύποι νεοπλασμάτων, όπως οι όγκοι κεφαλής και τραχήλου και το αδενοκαρκίνωμα του πνεύμονα, σχετίζονται με υπερέκφραση της οικογένειας των υποδοχέων του επιδερμικού αυξητικού παράγοντα. Οι αναστολείς των υποδοχέων του επιδερμικού αυξητικού παράγοντα σχετίζονται με δερματολογικές αντιδράσεις, αντιδράσεις σχετιζόμενες με την έγχυση, γαστρεντερολογικές αντιδράσεις και συστηματικές εκδηλώσεις. Οι δερματολογικές αντιδράσεις, εμφανίζονται σε ποσοστό περίπου 90% και αφορούν κυρίως στην ανάπτυξη εξανθήματος τύπου ακμής.
Ο ετεροδιμερής εταίρος του επιδερμικού αυξητικού παράγοντα, το HER-2/ERBB2, υπερεκφράζεται σε πληθώρα νεοπλασιών, με κυριότερο εκπρόσωπο τον καρκίνο του μαστού. Οι παρενέργειες από τη χρήση των αντίστοιχων θεραπειών, αφορούν εκδηλώσεις από το γαστρεντερικό, το καρδιαγγειακό και τους πνεύμονες. Συχνότερες είναι οι αντιδράσεις υπερευαισθησίας σχετιζόμενες με την έγχυση και οι εκδηλώσεις από το καρδιαγγειακό με κυριότερη την επίδραση στο κλάσμα εξώθησης.
Συμπερασματικά, η ολοένα και αυξανόμενη θεραπευτική χρήση αυτών των ουσιών απαιτεί εξειδικευμένη γνώση, με σκοπό την ορθή διαχείριση των αντίστοιχων παρενεργειών. Οι νοσηλευτές συμμετέχουν ενεργά στην εκπαίδευση των ασθενών και των φροντιστών τους, ώστε να υπάρχει σωστή αντιμετώπιση των επιπλοκών, σύμφωνα με το τρίπτυχο πρόληψη, διαχείριση, αποκατάσταση.

Λήψεις

Δημοσιευμένα

2024-08-02

Τεύχος

Ενότητα

Ειδικό Άρθρο