Ο ρόλος των συμπληρωμάτων διατροφής στην πρόληψη των λοιμώξεων

Οι λοιμώξεις αποτελούν έναν ισχυρό επιβαρυντικό παράγοντα των συστημάτων υγείας διαχρονικά. To 2016 οι λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού προκάλεσαν 652.572 θανάτους σε παιδιά κάτω των 5 ετών, 1.080.958 θανάτους σε ενήλικες άνω των 70 ετών και 2.377.697 θανάτους σε ασθενείς όλων των ηλικιών, παγκοσμίως. Οι παράγοντες κινδύνου για τις συγκεκριμένες λοιμώξεις είναι κοινωνικοί, οικονομικοί, περιβαλλοντικοί και βιολογικοί. Παρά τη σύσταση και εφαρμογή μέτρων πρόληψης και ελέγχου, οι λοιμώξεις συνεχίζουν να αποτελούν ένα σημαντικό πρόβλημα για τη δημόσια υγεία. Τα τελευταία χρόνια έχει στραφεί το επιστημονικό ενδιαφέρον στον τομέα της διατροφής και τη συμβολή αυτής στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος του ανθρώπου με πιθανή επίπτωση στην πρόληψη των λοιμώξεων. Τα μικροθρεπτικά συστατικά που φέρουν τις ισχυρότερες ενδείξεις ότι συνεισφέρουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος είναι οι βιταμίνες Α, C, D και ο ψευδάργυρος. Οι νοσηλευτές ως μέλη της διεπιστημονικής ομάδας φροντίδας υγείας οφείλουν να εκπαιδεύουν και να συμβουλεύουν τον ασθενή για τη χρησιμότητα των συμπληρωμάτων διατροφής στην πρόληψη των λοιμώξεων. Από την ανασκόπηση της βιβλιογραφίας φαίνεται ότι τα συμπληρώματα διατροφής μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης λοιμώξεων, κυρίως του αναπνευστικού και του γαστρεντερικού συστήματος. Ωστόσο, κρίνεται αναγκαία η διεξαγωγή περαιτέρω τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμών που θα διερευνήσουν τις κατάλληλες δόσεις ανάλογα με την πληθυσμιακή ομάδα, καθώς και τους περιορισμούς που σχετίζονται με τη χρήση τους.

Κατηγορία: Τόμος 62, Τεύχος 4
Hits: 150 Hits
Ημ/νία Δημιουργίας: 01-03-2024
Συγγραφείς: Δημήτριος Παπαγεωργίου , Αλκμένα Καφάζη