Διερεύνηση της ψυχικής υγείας νοσηλευτικού προσωπικού ΜΕΘ στην περίοδο της πανδημίας COVID-19: Εθνική Μελέτη
Σχετικά με το περιοδικό
Η «ΝOΣΗΛΕYΤΙΚΗ» είναι το επίσημο επιστημονικό νοσηλευτικό περιοδικό, που εκδίδεται από τον Εθνικό Σύνδεσμο Νοσηλευτών Ελλάδας (Ε.Σ.Ν.Ε.) από το έτος 1962. Η «ΝOΣΗΛΕYΤΙΚΗ» αξιολογήθηκε και εγκρίθηκε για αποδελτίωση και διάθεση από την ελληνική βάση δεδομένων ΙΑΤΡΟΤΕΚ (2002) και τις διεθνείς βάσεις δεδομένων CINAHL (2008), EBSCO (2009) και SCOPUS (2010). Το Περιοδικό εκδίδεται ανά τρίμηνο και απευθύνεται σε νοσηλευτές καλύπτοντας όλες τις νοσηλευτικές ειδικότητες- καθώς και σε κάθε άλλο επαγγελματία υγείας. Σκοπός της έκδοσης του Περιοδικού είναι η συμβολή στη συνεχιζόμενη νοσηλευτική εκπαίδευση, η προαγωγή της νοσηλευτικής έρευνας, και η βελτίωση της βασισμένης σε ενδείξεις νοσηλευτικής πρακτικής στην Ελλάδα και Διεθνώς.
Διερεύνηση της ψυχικής υγείας νοσηλευτικού προσωπικού ΜΕΘ στην περίοδο της πανδημίας COVID-19: Εθνική Μελέτη
Εισαγωγή: Οι επαγγελματίες υγείας φαίνεται να διατρέχουν υψηλό κίν δυνο επιδείνωσης της ψυχικής τους υγείας κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. Τα αποδεικτικά στοιχεία σχετικά με τον ψυχολογικό αντίκτυπο στις ομάδες αυτών των επαγγελματιών υποδηλώνουν ότι ο κίνδυνος για την ψυχική υγεία ως άμεσο αποτέλεσμα της πανδημίας είναι υπαρκτός και σημαντικός.
Σκοπός: Η εκτίμηση δεικτών ψυχικής υγείας όπως η επαγγελματική εξουθένωση, το άγχος και η κατάθλιψη σε Νοσηλευτές ΜΕΘ κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19.
Μεθοδολογία: Διενεργήθηκε συγχρονική μελέτη συσχέτισης σε δείγμα 275 Νοσηλευτών ΜΕΘ (109 Γενικής ΜΕΘ και 166 ΜΕΘ COVID-19), οι οποίοιπροέρχονταν από 45 Νοσοκομεία (39 Γενικά και 6 Πανεπιστημιακά) που κάλυπταν όλες τις Υ.ΠΕ. της χώρας. Τα δεδομένα συλλέχθηκαν τον Φεβρουάριο 2022 με ερωτηματολόγιο αυτοαναφοράς, το οποίο περιελάμβανε: α) τα δημογραφικά και εργασιακά χαρακτηριστικά, β) την κλίμακα Mini-Z Burnout Scale για εκτίμηση της επαγγελματικής εξουθένωσης, γ) την κλίμακα GAD-7 για εκτίμηση του άγχους, δ) την κλίμακα PHQ-2 για εκτίμηση της κατάθλιψης.
Αποτελέσματα: Οι 2 στους 3 Νοσηλευτές ανέφεραν σημαντική εξουθένωση από την εργασία (66,5%), με τους έχοντες προϋπηρεσία άνω των 20 ετών να εμφανίζουν χαμηλότερη συχνότητα επαγγελματικής εξουθένωσης (p=0,034). Άνω του ήμισυ των Νοσηλευτών (58,2%) ανέφερε κλινικά σημαντικό άγχος (34,2% μέτριο και 24,0% σοβαρό). Οι γυναίκες παρουσίαζαν υψηλότερη συχνότητα άγχους έναντι των ανδρών (p=0,019). Σχετικά με την κατάθλιψη, ομοίως άνω του ήμισυ των Νοσηλευτών (57,5%) ανέφερε συμπτώματα σοβαρής καταθλιπτικής διάθεσης. Υψηλότερη συχνότητα κατάθλιψης εμφάνιζαν οι γυναίκες (p=0,025), καθώς και οι Νοσηλευτές σε Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και σε πόλεις με μικρό αριθμό κατοίκων (p=0,038).
Η προϋπηρεσία άνω των 20 ετών (p=0,006) δρα προστατευτικά αφού σχετίζεται με μικρότερη συχνότητα καταθλιπτικής διαταραχής. Δεν διαπιστώθηκε διαφορά των δεικτών ψυχικής υγείας μεταξύ Γενικής ΜΕΘ και ΜΕΘ COVID-19, αλλά ούτε και συσχέτιση με το εργασιακό καθεστώς (μόνιμος, συμβασιούχος), το επίπεδο σπουδών και τον αριθμό κλινών ΜΕΘ του Νοσοκομείου εργασίας.
Συμπεράσματα: Οι Νοσηλευτές ΜΕΘ στην περίοδο της πανδημίας εμφάνιζαν σημαντική επιβάρυνση της ψυχικής υγείας, η οποία σχετίζονταν με δημογραφικά και εργασιακά χαρακτηριστικά και εκδηλώνονταν με υψηλά ποσοστά επαγγελματικής εξουθένωσης, κλινικά σημαντικού άγχους και σοβαρής καταθλιπτικής διάθεσης ή ανηδονίας.