Γ΄κτίριο του Πύργου Αθηνών, Μεσογείων 2, 2ος όροφος.
Τηλέφωνο: 0030 210-7702861
Fax: 0030 210-7702861
0030 210-7790360
info@esne.gr
Οι ασθενείς με καρκίνο συχνά βιώνουν διαταραχές της κατάστασης θρέψης τους, ως συνέπεια της νόσου και της θεραπείας της. Η ολοκληρωμένη και συνεχής διατροφική αξιολόγηση συμβάλλει στην αναγνώριση του προβλήματος και θέτει τη βάση της διατροφικής υποστήριξης. Η διατροφική υποστήριξη περιλαμβάνει τον υπολογισμό των απαιτούμενων θερμίδων, τον έλεγχο της σύστασης των γευμάτων και την επιλογή της οδού σίτισης. Η από του στόματος λήψη τροφής αναγνωρίζεται ως η αποτελεσματικότερη οδός χορήγησής της. Συχνά, ποικίλα συμπτώματα ασθενών με καρκίνο, όπως ανορεξία, ναυτία, έμετος και στοματίτιδα, καθιστούν δύσκολη ή αδύνατη τη σίτιση από το στόμα. Σε αυτές τις περιπτώσεις συνιστάται η εντερική χορήγηση τροφής. Αντίθετα, η αποτελεσματικότητα της παρεντερικής σίτισης, ιδιαίτερα στη διάρκεια της φροντίδας ασθενών τελικού σταδίου, εγείρει ερευνητικά ερωτήματα και ηθικά διλήμματα. Σήμερα αναγνωρίζεται ότι οι διαταραχές της θρέψης αποτελούν ένα σημαντικό πρόβλημα, με πολύπλευρες οργανικές, ψυχολογικές, συναισθηματικές και κοινωνικές επιπτώσεις στη ζωή των ασθενών με καρκίνο. Η διατροφική υποστήριξή τους προϋποθέτει τη συνεργασία διεπιστημονικής ομάδα υγείας, στην οποία ο νοσηλευτής αναλαμβάνει σημαντικούς ρόλους.
Κατηγορία: | Τόμος 45, Τεύχος 3 |
Hits: | 723 Hits |
Ημ/νία Δημιουργίας: | 15-09-2006 |
Συγγραφείς: | Στυλιανός Κατσαραγάκης , Ελισάβετ Πατηράκη |