Διατροφική υποστήριξη ασθενών με καρκίνο και κακή θρέψη

Οι ασθενείς με καρκίνο συχνά βιώνουν διαταραχές της κατάστασης θρέψης τους, ως συνέπεια της νόσου και της θεραπείας της. Η ολοκληρωμένη και συνεχής διατροφική αξιολόγηση συμβάλλει στην αναγνώριση του προβλήματος και θέτει τη βάση της διατροφικής υποστήριξης. Η διατροφική υποστήριξη περιλαμβάνει τον υπολογισμό των απαιτούμενων θερμίδων, τον έλεγχο της σύστασης των γευμάτων και την επιλογή της οδού σίτισης. Η από του στόματος λήψη τροφής αναγνωρίζεται ως η αποτελεσματικότερη οδός χορήγησής της. Συχνά, ποικίλα συμπτώματα ασθενών με καρκίνο, όπως ανορεξία, ναυτία, έμετος και στοματίτιδα, καθιστούν δύσκολη ή αδύνατη τη σίτιση από το στόμα. Σε αυτές τις περιπτώσεις συνιστάται η εντερική χορήγηση τροφής. Αντίθετα, η αποτελεσματικότητα της παρεντερικής σίτισης, ιδιαίτερα στη διάρκεια της φροντίδας ασθενών τελικού σταδίου, εγείρει ερευνητικά ερωτήματα και ηθικά διλήμματα. Σήμερα αναγνωρίζεται ότι οι διαταραχές της θρέψης αποτελούν ένα σημαντικό πρόβλημα, με πολύπλευρες οργανικές, ψυχολογικές, συναισθηματικές και κοινωνικές επιπτώσεις στη ζωή των ασθενών με καρκίνο. Η διατροφική υποστήριξή τους προϋποθέτει τη συνεργασία διεπιστημονικής ομάδα υγείας, στην οποία ο νοσηλευτής αναλαμβάνει σημαντικούς ρόλους.

Κατηγορία: Τόμος 45, Τεύχος 3
Hits: 423 Hits
Ημ/νία Δημιουργίας: 15-09-2006
Συγγραφείς: Στυλιανός Κατσαραγάκης , Ελισάβετ Πατηράκη